Férová snídaně

16.04.2014 17:42

     Ku příležitosti světového dne pro Fairtrade (více v sekci Jídelna/Fairtrade), který připadá každý rok vždy na druhou sobotu v květnu, se již počtvrté bude v České republice konat happening na podporu této myšlenky tzv. Férová snídaně. Letos tomu tak bude tedy 10. května a organizovaně snídat se bude ve více než 80 místech ČR.

     Záštitu nad tímto happeningem má nevládní organizace Na Zemi a na jejích stránkách se dozvíte všechny podrobnosti o fairtrade. Samotná Férová snídaně má také svůj aktuální web, kde naleznete všechny podrobnosti k této připravované akci, včetně seznamu míst kde se bude snídat.

     Principem férové snídaně je propagace témat jako spravedlivý obchod a odpovědná spotřeba. Dát najevo svůj zájem o to, co jíme, a o lidi, kteří tyto výrobky vyprodukovali. Snídat se tedy bude jak např. pečivo upečené z regionálních produktů či domácí biovýrobky, tak i fairtrade káva, čaj či čokoláda.

     Budu rád, když tento kratičký článek inspiruje alespoň někoho k tomu, aby se minimálně zamyslel nad tím, jak odpovědná jeho vlastní spotřeba je a zda by nemohl některé věci změnit. Na férové snídani je také možno potkat se s lidmi, kterým není osud planety a lidí na ní žijících lhostejný, a i to může být přínosné.    

    Snídat však férově může každý sám, kdekoli a kdykoli. I já osobně se asi letošního setkání nezůčastním, ale  v sobotu 10. května si určitě vzpomenu a nachystám dětem i manželce férovou snídani.