Pozor na klíšťata

02.07.2013 21:34

    

    Pobyt v přírodě skýtá různé krásy a člověk si zde může většinou dobře zrelaxovat a odpočinout. Bohužel i zde číhá sem tam nějaké nebezpečí, přestože nejsme v džungli a v našich lesích narazíte maximálně na zbloudilého vlka ze Slovenska. Vedle myslivců na honu je snad největším a bohužel možná stále dosti podceňovaným nepřítelem obyčejné klíště.

    K napsání tohoto textu mně donutilo to, že i já jsem si uvědomil, jak moc tohoto drobného roztoče podceňuji. Po dvou návštěvách lesa jsem v posledním měsíci objevil na svém těle víc jak deset malých potvůrek. Většinou to byli jedinci velikosti špendlíkové hlavičky, kteří se dost špatně hledají, obzvláště když si vybírají hodně skrytá místa. Vzhledem k inforamcím o tom, že může nějakou nemocí, kterou přenáší, být nakaženo až každé páté klíště, vystavil sem se tímto poměrně velkému riziku vážného onemocnění. Po cca 14 dnech co čert nechtěl, manželka mne upozornila na červenou kruhovitou skvrnu v podpaží, v místech kce jsem klíště měl. V tuto chvíli doporučuji všem, a to poměrně důrazně, okamžitou návštěvu lékaře. Hned druhý den po zjištění skvrny mi bylo praktickým lékařem předepsáno antibiotikum Doxybene 100mg. To teď budu užívat po 14 dní a doufat, že se se všemi případnými nákazami vyrovná. Krevní testy mě budou čekat min za 8 týdnů. Hlavně proto bych zde rád pro všechny uvedl pár rad a informací, které mohou být při pobytu v lese užitečné. Další osobní zkušenosti přidám.

    Co se ochrany před onemocněními klíšťaty (alespoň některými) je nejúčinější očkování. Na toto se však vyskytuje víc názorů, protože samozřejmě každé očkování určitým způsobem oslabuje imunitu jednotlivce. Pokud tedy do přírody vůbec nechodíme, je nejspíš zbytečné. Naopak při častém pohybu v lokalitách se zvýšeným výskytem těchto roztočů to může i zachránit život. Je třeba však podotknout, že očkování se provádí jen proti klíšťové encefalitidě a proti ostatním nemocem přenášených klíštětem, včetně lymské boreliózy, nepomůže. Co se ceny týče jedna dávka vakcíny vychází dnes na 500-750Kč a je potřeba absolvovat minimálně 3 dávky, kdy druhá následuje zhruba 3 měsíce po první a třetí dávka pak po dalších 10 měsících. Co je dobré, že některé pojišťovny na očkování svých pojištěnců přispívají, většinou proplatí jednu dávku.

    Na ostatní nemoci, ale i na encefalitidu, je potřeba se před výpravou do přírody řádně připravit. Do lesa je vhodné nosit oblečení, které zakryje co nejvíce tělo (zejména dlouhé nohavice), světlých barev (nejlépe bílé) a z hladkého materiálu, na který se klíště jen obtížně přichytí nebo po něm klouže (šusťáková bunda). Nohavice kalhot by měly být zastrčeny ve vyšší obuvi. Hlavu by měl krýt šátek, klobouk, čepice nebo kapuce. Na nekryté části těla, ale i na oblečení je vhodné použít účinné repelentní přípravky. Dobré je se při pobytu v přírodě i prohlížet a zamezit tak přisátí klíšťat. Rozhodně po návratu domů co nejdříve důkladně prohlédněte celé tělo. Jako určitý odpuzovač se doporučuje konzumace vitaminu B12 před vstupem do lesa, který částečně odpuzuje klíšťata i komáry.

    Důrazně doporučuji v případě objevení klíštěte kontrolaovat tělo s odstupem i čtrnácti dní až měsíce pro objevení případné skvrny. Může se stát, že skvrna signalizující nákazu po čase zmizí aniž by si ji člověk všimnul a nenasazení antibiotik v tuto chvíli může mít drastické následky.

    Před výpravou doporučuji kouknou na stránky www.chmi.cz, kde je umístěna vždy aktuální týdenní předpověď aktivity klíšťat, podle které můžete alespoň trochu předvídat, jak velké nebezpečí na Vás na výletě čeká.

    Tento článek si neklade za cíl obsáhnout všechny informace o klíšťatech, ale spíš znovu upozornit na toto nebezpečí. Na internetu se dá dohledat mnoho informací k této problematice, já doporučuji například web www.kliste-prevence.cz.

    Všem mnoho zdaru v boji s tímto úhlavním nepřítelem všech přírodumilujících lidí.