První pomoc do chytrého telefonu

06.04.2014 18:55

     Ne každý z nás absolvoval v životě kurz první pomoci a pokud ano, ne vždy zůstávají získané znalosti a dovednosti v hlavě napořád. Oproti tomu právě znalost první pomoci může v případě potřeby i zachránit lidský život. Pro nás zapomnětlivé naštěstí Český červený kříž vypracoval velmi užitečnou aplikaci První pomoc. Ta je volně ke stažení buď přes počítač zde, anebo pak cestou vyhledání telefonem v Google Play pro telefony se systémem Android či AppStore pro telefony se systémem Apple iOS.

     Po nainstalování aplikace se Vám objeví základní obrazovka a sekce "Naučte se". Zde máte buď možnost okamžitého otevření jednotlivých postupů první pomoci při možných problémech, nebo, jak název sekce napovídá, naučit se jednotlivé postupy předem dle instrukcí. Je výborné, kolik možných komplikací a postupů při jejich řešení aplikace obsahuje. Ty jsou abecedně seřazeny do kategorií : Alergická reakce, Astmatický záchvat, Bezvědomí - dýchá, Bezvědomí - nedýchá, Cukrovka/Hypoglykémie, Dušení, Hmyz/Klíště/Hadi/Zvířata, Infarkt, Krvácení, Meningitida, Mrtvice, Otrava/Škodlivé látky, Podchlazení, Popáleniny, Poranění hlavy, Stresová reakce, Úraz elektrickým proudem, Závažný úraz, Záchvat křeči/Epilepsie, Zhmožděniny a podvrtnutí a Zlomenina.

V druhé sekci "Připravte se" najdete spoustu užitečných rad a postupů v různých krizových situacích. I těchto je zde popsáno poměrně velké množství, opět v abecedním pořadí a jsou to : Agresivita/napadení, Bezpečnost vody a potravin, Dopravní nehoda, Evakuační zavazadlo, Extrémné horko, Extrémní zimní počasí, Chřipková epidemie, Když zazní siréna, Nehody běžného dne, Povodně, Požár, Připravenost domácích zvířat, Šílený střelec, Terorismus a Únik chemických látek. Člověk by nejraději většinu z těchto situací vůbec nikdy nezažil, ale bohužel v dnešním světě roste pravděpodobnost, že nás nějaký ten krizový stav také zasáhne. V takových chvílích většinou člověk neví jak se chovat a co dělat, a proto je dobré, že tato aplikace nás může alespoň základně teoreticky připravit na mnoho takových situací.

     Třetí sekce "V nouzi" obsahuje návody a postupy první pomoci, na které se dá dostat i z úvodní stránky tlačítkem Otevři hned teď!. Po rozkliknutí konkrétní situace najdete stručně a jasně vysvětleno, jak správně postupovat i s případnými obrázky či doplňujícími informacemi. Zde není řazení situací abecední jako v předchozích případech, ale jednotlivé případy jsou poskládány podle závažnosti. Na prvním místě tak najdeme Bezvědomí, na posledním pak Zhmožděniny. Postup první pomoci je popsán jednoduše a srozumitelně, takže člověk hned ví co dělat. V případě potřeby jsou v textu i tlačítka s automatickým vytáčením telefonního čísla příslušné složky integrovaného záchraného systému, případně číslo na specializovaná oddělení. U některých postupů lze zapnout i instruktážní video. V případě zájmu si člověk může zobrazit k tématu i více podrobností a odpovědí na nejčastější otázky. Ovládání je velmi intuitivní, takže jej zvládne i malé dítě, které umí číst.

     Předposlední sekcí je část s "Testy". Zde si můžete vyzkoušet jaké znalosti máte v poskytování první pomoci při Krvácení, Infarktu, Závažném úrazu, Bezvědomí, Popáleninách, Dušení či Dopravní nehodě. Testy jsou sice krátké, ale i tímto způsobem si člověk docela dobře ověří své znalosti a lecčemu novému se může přiučit.

     Poslední stránka aplikace má název "Info". Najdete zde informace o Českém červeném kříži, odkaz na Kurzy první pomoci, informace o aplikaci a další. Osobně jsem byl velmi mile překvapen, objevem této aplikace, protože je to velmi dobrý kapesní rádce do krizových situací. V době, kdy nosíme telefon stále u sebe, je dobré, že zároveň s ním máme po ruce i tuto příručku. Nerad bych se v životě dostával do krizových situací, ale také vím, že cesty osudu jsou nevyzpytatelné. Věřím, že pokud bude nutno, tak tato aplikace mi pomůže zvládnout i situace, na které bych se dříve necítil. Doporučuji tedy všem, kdo nenosí zásady první pomoci v hlavě, nainstalovat a mít tak tohoto pomocníka vždy po ruce.

 

Autor : Doc

Diskusní téma: První pomoc do chytrého telefonu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek