Uzení

     Uzení je jeden z nejstarších způsobů konzervace a úpravy potravin. Spočívá především ve vystavení potravin kouři vzniklému hořením dřeva. Tímto způsobem se nejčastěji upravuje maso, ryby či sýry. Tyto potraviny jsou procesem uzení vysušeny, tepelně upraveny a hlavně jsou trvanlivější a vydrží delší dobu i v místech, kde není k dispozici chlazení. Na internetu najdete spoustu webů či diskuzí zabývajících se technikami nakládání masa a uzení, které se opravdu liší člověk od člověka. Já bych zde rád uvěřejňoval hlavně své vlastní zkušenosti a případně pak doplnil i nějaké obecnější informace např. o dřevě vhodném pro uzení, o typech udíren, o způsobech uzení, o uzení ryb a sýrů apod.

 

První uzení - vepřový bůček a krkovička

     Již před několika lety jsem postavil, samozřejmě za pomoci přátel, na naší chalupě dřevěnou udírnu (o stavbě snad již brzy více v sekci Chalupářství). Tato měla nahradit již zašlou slávu udírny cihlové, kterou zde za mého dětství často roztápěl děda a ve které se vyudila spousta dobrot. Donedávna jsem však v nové udírně maximálně ohříval klobásky nebo vysušoval salám. Nedávno jsem se však rozhodl, že konečně zkusím nějaké maso naložit a na chatě posléze vyudit. Prošel jsem několik diskuzí o uzení na internetu a zjistil jsem, že co člověk to názor. Vzhledem k tomu, že do plánovaného odjezdu zbývalo zhruba 10 dní, bylo mi jasné, že žádné nakládání masa na 14 dní a více nepřichází v úvahu.  Z toho vyplynula také nutnost použití rychlosoli (řeznická sůl, zvaná také „Praganda“), o jejímž použití se vedou také dalekosáhlé diskuze a ne každý ji při nakládání masa používá. Já však jinou možnost neměl a tak jsem se vydal do drogerie, kde je tato surovina k dostání. Poté jsem zašel do řeznictví a koupil dva zhruba kilové kousky vepřového bůčku a jeden kousek krkovičky. Pak už mohl začít postup naložení masa a ten jsem zvolil následovně :

Nasolení masa „nasucho“

     Na nasolení 1kg jsem použil 20g rychlosoli, ve které jsem maso pořádně vyválel a sůl do něj tzv. vmasíroval. Tímto způsobem jsem zpracoval všechny tři kousky a nachystal si nádobu na naložení, v mém případě kameninový džbán. Do něj jsem naskládal všechno maso, zatlačil ke dnu a nechal na chladném místě. Takto jsem nechal maso tři dny, přičemž každý den jsem jej ve džbánu přeložil. Třetí den po naložení je možno připravit lák na zalití.

    

Příprava láku a zalití

     Láku jsem se rozhodl připravit 5 litrů, které by měly stačit aby v mojí nádobě bylo všechno pod vodou. Na 1 litr vody jsem se rozhodl použít 40g rychlosoli, takže mi na celý proces nasolení masa stačil 1 pytlík Pragandy (250g). Sůl jsem rozpustil ve vodě (možná lépe vodu převařit) a do láku jsem ještě přidal rozmačkaných 5 stroužků česneku. Takto nachystaným lákem jsem zalil nasolené maso v kameňáku a zatížil kameny v pytlíku tak, aby žádný kousek nebyl nad vodou. Opět jsem vrátil vše na studené místo a nechal uležet do odjezdu na chatu, tedy dalších 6 dní.

   

Přeprava a příprava k uzení

     Po týdnu nadešel den odjezdu, a tak jsem celý kameninový džbán i s masem a lákem dal do velkého uzavíratelného kýble a takto absolvoval více než 100km cesty autem. Příjezd ve večerních hodinách mě donutil džbán s masem zatím uschovat přes noc v bezpečí a chladu a zatím rozpálit udírnu, aby na druhý den byla správně nachystaná. Rozdělal jsem v ní tedy pořádný oheň a snažil se rozdmýcháváním zajistit pořádný tah. Udírnu je také dobré vymést a vyčistit od pavučin apod. Po pár hodinách je v udírně 80 stupňů a já vím, že na zítra bude nachystaná dobře. Hned ráno jsem opět zatopil, teď už ale čistě bukovým dřevem a teplota se po chvíli vyšplhala k 60 stupňům. V tu chvíli jsem vyndal maso z nálevu, řádně jej opral teplou vodou, propíchl háky a bez větších prodlev zavěsil do udírny.

    

Uzení

     Mojí představou bylo uzení cca 12 hodin při 70 – 80 stupních Celsia, a tak jsem hned ze začátku pořádně přiložil, abych se s teplotou dostal do tohoto rozmezí. Pak jsem již jen musel kontrolovat, aby nebylo v udírně přiloženo moc nebo málo dřeva a také aby se nepřikládalo dříví s kůrou, protože buková kůra by údajně dodala masu hořkost. Naštěstí nás na chalupě bylo víc a starost o udírnu byla ukázková. Uběhl celý den a po 12ti hodinách jsem vyndal menší kousek bůčku na test. Seč nejsem žádný velký znalec, zdál se mi špek na bůčku ještě trošku tuhý a rozhodl jsem se maso dělat ještě tak dlouho jak vydržím. Nakonec jsem naposledy přiložil cca po 15ti hodinách uzení, maso nechal v udírně a odebral se do postele.

    

Výsledek

     Ráno jsem vytáhl všechno maso z udírny a už pohled a vůně slibovaly pořádný gurmánský zážitek. Zakrojil jsem již načatý bůček a netrvalo dlouho a byl pryč. Všichni zúčastnění měli pro výsledek uzení jen slova chvály a mě to velmi potěšilo. Druhý bůček a krkovičku jsem odvezl domů, kde jsem je nabídl jak doma, tak i v práci kolegům a opět všechny reakce byly velmi pozitivní. Sám jsem se pak několikrát přistihl jak zakrajuji v kuchyni jedno či druhé uzené, máčím je v hořčici a přikusuji okurek s chlebem. Je vidět, že tento první pokus byl opravdu vydařený a již se těším na ten další, o kterém zde zcela jistě zase něco napíšu.

    

 

Autor : Doc

 

Diskusní téma: Uzení

Datum: 06.05.2020

Vložil: 3aplus63whilk

Titulek: Строительное оборудование

[b][url=https://3aplus63.ru/product-category/domkraty-reechnye-modeli-dr/]реечные домкраты[/url][/b]

Созданная нами предприятие Новочеркасск - сегодня это ведущий поставщик
промышленного оборудования.
Можно купить в Каменск-Уральскийнемало решений для такелажного и подъемного, промышленного и складского, а также весового и гидравлического промышленного оборудования, в том числе тали ручные рычажные,тали ручные червячные передвижные взрывобезопасные,домкраты гидравлические телескопические,канаты для лебедок mtm,балки концевые подвесные,тележки гидравлические с электропередвижением,тележки для балок подвесных концевых холостые,весы крановые электронные.
Мы являемся производителем непростых решений для индустриального парка оборудования.
Мы высококлассная организация по выпуску промышленного оснащения с более чем 6-летним навыком работы.
Интернет магазин грузоподъемного парка оборудования выходит за пределы интернет-реализации и товаров по дисконтной цене, наша фирма может оказать консультации и дополнительно предоставить специализированные услуги на заказ.
На вебсайте мы стремимся предоставить нашим клиентам "универсальный он-лайн магазин" в пользу всех ваших надобностей в промышленном и складском оборудование. Мы стремимся предоставить особо высококонкурентные стоимость товаров в индустрии, оптимизируя при этом превосходнейшее обслуживание покупателей.

Datum: 22.04.2020

Vložil: Matthewmen

Titulek: Доставка бетона миксером цена на фундамент

[b][url=https://novostroyka63.ru/]Заказать фундамент[/url][/b]

Создание дома вашей мечты - это оригинальная возможность, спланировать и претворить в жизнь нечто воистину уникальное во всех отношениях. Возведение фундамента - это в целом первоначальная модель ремонта, в процессе которой домик строится. При расчете замена фундамента под старым деревянным домом цена предусматривается весьма много факторов. Средняясумма возведения домов фундамента составляет приблизительно от 10$ за кв.метр . Погреб сможет умножить итоговую стоимость каждого объекта недвижимости, предоставляя необходимое помещение ради организации хранения и порой рабочее пространство. Наша профессиональная команда по конструированию и возведенью фундамент под памятник на кладбище цена может помочь выстроить жилище, о котором вы всегда мечтали. От начала до конца наша специализированная компания в Череповец позаботимся о всех без исключения процессах, чтобы заказчику не довелось тревожиться о деталях. Специализированная международная компания в Киселевск несет юридическую ответственность за проект, а не вы, именно поэтому организация в Борисоглебск имеют интерес в том, затем чтобы довести до конца строительство коттеджа быстрее и эффективнее. Узнайте о сваи винтовые для фундамента цены в вытегре у спспециалистовециалистов корпорации.

Datum: 21.04.2020

Vložil: GeneralСontractorfaura

Titulek: Interior home renovations

[b][url=https://grandeurhillsgroup.com/]interior design[/url][/b]

Repair work residential premises turnkey - much better Solving problems through wizards.In order place an order for repair work dwellings in Diamond District, leave a request on site or by phone. To create hospitality interior decoration expertly as well as properly, it is vital to utilize effective and also extremely audio products that comply with all standards and technological criteria. However the primary distinction is not also in the components, but in how and just how correctly they are actually made use of. And also this is actually the work of the experts. Expert capabilities areactually an extremely essential situation. . Likewise in our firm, you can purchase personalized bathroom vanities, retail interior design on the most effective problems. With us, interior basements, in addition to Premium renovation Bay Terrace, will end up being straightforward, high quality and also quickly. Our representative will call you back, for clarification few details and assign Times of Day arrival to you professionals and designer.

Datum: 26.09.2019

Vložil: Jozef

Titulek: Tak nějak...

Taky udíme. Kdysi jsme nakládali do nálevu, od jisté doby jen na sucho, s pragandou. Bez zalévání lakem. Jen maso po dvou dnech přeložím. To co je dole, dám nahoru... Zrovna jsem naložil, v úterý udíme. Dobrou chuť.
PS:praganda není zdravá? Jak už tady někdo psal, horší sračky, z obchodu, jíme. Vlastně, žádná sůl není zdravá, ani cukr, ani maso, ani mléko,.... :-)

Datum: 07.12.2018

Vložil: axel

Titulek: jinak

Ani rychlosůl, ani lák se mi nelíbí.

Nakládáme menší kousky na sucho do soli, na 7-10 dní. Udíme cca 10hodin.

Datum: 05.03.2019

Vložil: Velpa

Titulek: Re: jinak

Na rychlosoli není nic špatnýho ..naopak..výborně konzervuje a maso má krásnou růžovou barvu.Všeho s mírou..jíme mnohem horší sračky.Mám podobný systém nakládání a maso výborný.Pán to dělá dobře!

Datum: 01.11.2018

Vložil: kmjjujbihýá

Titulek: nůiuhuiphůknjp

udteto dote doby dokud neshori udirna

Datum: 26.09.2019

Vložil: Jozef

Titulek: Re: nůiuhuiphůknjp

IQ houpacího koně. Čeština pod psa, a asi nikdy nic nevyudil,ale vyšklebovat se bude.

Přidat nový příspěvek